تأثیر نویز روی کابل شبکه
انتشار توسط خرید هارد از فروشگاه اینترنتی امارات رایان
28 / 03 / 1402
تأثیر نویز روی کابل شبکه
تأثیر نویز روی کابل شبکهتأثیر نویز روی کابل شبکه یکی از دغدغههای اصلی فعالان شبکه بهشمار میرود. اینکه وجود نویز باعث تغییر دامنه شده و گیرندهها را در زمان دریافت و ارسال سیگنال دچار خطا کند موضوعی نیست که بتوان به آسانی از آن چشم پوشی نمود. معمولا نویزها جزء جدانشدنی محیطهای صنعتی، کارخانهها و مکانهایی است که با تجهیزات و ماشینآلات فشارقوی سروکار دارند. بنابراین در چنین محیطهایی همواره احتمال دارد که عملکرد کابلهای شبکه و گیرندههای سیگنال تحت شعاع قرار بگیرند. در این مقاله از امارات رایان همراه باشید تا شما را با تأثیر نویز روی کابل شبکه و روشهای از بین بردن آن بیشتر آشنا کنیم.
در این مقاله خواهیم آموخت:
نویز چیست؟
عوامل ایجاد نویز در شبکه
انواع نویز
تأثیر نویز روی کابل شبکه چیست؟
راهکارهایی برای از بین بردن نویز در کابل شبکه
نویز چیست؟
نویز (Noise) همان سیگنالهای ناخواستهای است که موجب عملکرد نامطلوب فرستنده و گیرندههای سیگنال میشود. بهعبارت دیگر، نویزها،شکل و دامنه سیگنالهای موجود را تغییر میدهند و موجب اختلال در شبکه میشوند. نویزها همواره در تمامی سیستمها وجود دارند و گاهی نمیتوان آنها را به طور کامل از بین ببریم. اما با کمک چند راهکار ساده میتوان تأثیر نویز روی کابل شبکه را کاهش دهیم.
عوامل ایجاد نویز در شبکه
همانطور که عنوان شد، نویزها سیگنالهای اضافی هستند که در مسیر ارسال و دریافت سیگنالها بر روی دادههای شبکه تأثیر میگذارند و آنها را دچار تغییر میکنند. از اینرو، در بسیاری از مواقع ممکن است با گزارشی از خطاها روبهرو شوید، که به خاطر وجود نویز پدیدار شدهاند.
بسیاری از منابع و ماشینآلات الکتریکی نظیر موتورها، چراغهای فلورسنت و کابلهای برق AC در حین کار، نویزها و سیگنالهای ناخواستهای را از خود انتشار میدهند. همین سیگنالها نیز موجب بروز اختلال در عملکرد کابل شبکه و دادههای آن میشوند. بهطور کلی، عوامل مؤثر در ایجاد نویز در شبکه را میتوان اثرات امواج رادیویی، رعد و برق، خطوط برق و یا حتی اتصالات نامناسب دانست.
انواع نویز
نویزها معمولا به 4 دسته کلی تقسیم میشوند که، میتوانند به صورت داخلی و خارجی بر روی کابل شبکه تأثیر بگذارند. نویزهای داخلی مستقیما در جریان عبوری سیم ایجاد میشوند. اما نویزهای خارجی همان سیگنالهای ناخواسته محیط مثل امواج وایرلس و سیگنالهای حاصل از تجهیزات برقی هستند. سایر انواع نویز عبارتاند از:
نویز سفید یا گرمایی:
این نوع نویز معمولا به خاطر دمای بالای صفر کلوین ایجاد میشوند و به شکل تصادفی در سیمها جریان مییابند.
نویز همشنوایی یا کراس تاک (Cross-Talk):
این نویز از تداخل میدانهای الکتریکی و مغناطیسی حاصل از سیم و کابل ایجاد میشوند. نویزهای همشنوایی باعث تغییر یا از بین رفتن سیگنالهای اصلی میشوند.
نویز اعوجاج مدولاسیون متقابل:
زمانی که دو سیگنال با فرکانسهای متفاوت از یک مسیر عبور نمایند، این نوع نویز به وجود میآید. چنین نویزی قابلیت تغییر سیگنالها و تبدیل آنها به سیگنالهای متفاوت را دارد.
نویز تداخل چند مسیره:
معمولاً در زمان ارسال دادهها آن هم به صورت ارتباط وایرلس، سیگنالهای مشابهای پدیدار میشوند که با سیگنال اصلی تداخل ایجاد میکنند. به این سیگنالهای اضافی، نویز تداخل چند مسیره میگویند.
تأثیر نویز روی کابل شبکه چیست؟
منظور از تأثیر نویز در شبکه همان تداخلی است که در زمان انتقال سیگنالها به وجود میآید. چراکه این موضوع میتواند عملکرد ارتباطی را مختل نموده یا اثرات منفی بسیاری را در پی داشته باشد. با این وجود، پیامدهای گستردهتری نظیر کاهش سرعت انتقال داده، کاهش سیگنال و از بین رفتن بستههای داده نیز از جمله تأثیرات نویز در شبکه بهشمار میرود.
راهکارهایی برای از بین بردن نویز در کابل شبکه
پیش از انجام هرگونه تغییر یا یافتن راه حل برای کاهش یا برطرف کردن تأثیر نویز روی کابل شبکه، بایستی بدانید که هیچ راهی برای حذف کردن نویزهای حرارتی وجود ندارد. با این وجود، میتوان با کاهش دما یا افزایش مقاومت مدار، تا حد زیادی تأثیر آن را کمتر نمود. برای از بین بردن نویزهای القا شده و همشنوایی نیز میتوان از کابلهای جفتی به هم تابیده و کابلهای شبکه شیلددار استفاده کرد.
استفاده از کابل شبکه شیلددار
وجود نویز در کابلهایی که سیمهای درونی آن توسط شیلد و محافظ محافظت میشوند بسیار کمتر از سایرین است. در نتیجه تداخل امواج نیز تا حد زیادی کاهش مییابد. چنین کابلهایی از اختلالات مغناطیسی جلوگیری کرده و علاوه بر محافظت ار دادههای عبوری در برابر تداخلات الکتریکی و مکانیکی نیز مقاوم هستند. البته این کیفیت کابل است که نتیجه حاصل را تحت شعاع قرار میدهد.
استفاده از کابل شبکه با کتگوری بالا
امروزه در تولید کابل شبکه با کتگوریهای بالا از یک یا چند لایه شیلد برای محافظت بیشتر از سیمها و همچنین جلوگیری از ورود امواج الکترومغناطیسی (EMI) و تداخلات فرکانسهای رادیویی (RFI) استفاده میشود. این کابلها اکثرا به خاطر خاصیت ضد نویز خود خصوصا نویزهای حاصل از تداخل زوجهای سیم و همچنین کابلهای فشار قوی مجاور محبوبیت دارند.
جمعبندی
در این مقاله از امارات رایان چی با مباحثی همچون تأثیر نویز روی کابل شبکه و روشهای جلوگیری از آن به خوبی آشنا شدید. حال با داشتن اطلاعاتی درباره انواع نویز، بهتر میتوانید از راهکارهای موجود بهره ببرید. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید از شما عزیزان متشکریم. امیدواریم با درج نظرات خود ما را در ارائه هرچه بهتر مطالب یاری کنید.