پچ کورد فیبر نوری چیست؟ آشنایی با انواع آن
انتشار توسط خرید هارد از فروشگاه اینترنتی امارات رایان
11 / 02 / 1402
پچ کورد فیبر نوری چیست؟ آشنایی با انواع آن
اگر با تجهیزات فیبر نوری آشنایی داشته باشید احتمالاً تا حدودی بدانید که پچ کورد فیبر نوری چیست. فیبر نوری یکی از سریعترین روشهای اتصال در شبکههای مختلف بهویژه شبکه جهانی اینترنت است. در حقیقت تکنولوژی فیبر نوری به کاربران اجازه میدهد که دادهها را با سرعت بسیار بالایی در فواصل طولانیتر انتقال دهند. بااینحال افراد کمتری با فیبر نوری و تجهیزات اساسی آن مانند پچ کورد فیبر نوری آشنایی دارند؛ بنابراین در این مقاله از امارات رایان قصد داریم به معرفی پچ کورد فیبر نوری و انواع آن بپردازیم. با ما در ادامه همراه باشید.
در این مقاله خواهیم آموخت :
پچ کورد فیبر نوری چیست؟
انواع پچ کورد فیبر نوری
انواع پچ کورد فیبر نوری براساس نوع کابل
انواع پچ کورد فیبر نوری براساس ساختار
انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس کانکتور
پچ کورد فیبر نوری چیست؟
پچ کورد فیبر نوری همان کابل فیبر نوری است با این تفاوت که به دوسر آن سوکت متصل شده است و به آن اجازه میدهد تا سریع و راحت به تجهیزات فیبر نوری متصل شود. همانطور که میدانید کابل فیبر نوری از یک یا چندین رشته شیشهای تشکیلشده است. این رشتهها که بهوسیله پوشش مناسبی روکش شدهاند، انتقال اطلاعات را با سرعتی بالا، به شکل پرتوهای نور و برای مسافتهای طولانی فراهم میسازند. پچ کورد فیبر نوری بهعنوان کابل جامپر فیبر نوری یا کابل پچ فیبر نوری نیز شناخته میشود. از تفاوتهای پچ کورد با کابل، کانکتورهای از پیش پایانه شده آن است. این کانکتورها باعث میشوند که پچ کورد فیبر نوری به راحتی به یک سوئیچ نوری یا سایر تجهیزات مخابراتی متصل شود.
انواع پچ کورد فیبر نوری
پچ کورد فیبر نوری متناسب با کاربردی که دارند براساس فاکتورهای مختلفی تقسیم بندی میشوند؛ بنابراین میتوان انواع پچ کورد فیبر نوری را بر اساس نوع کابل، ساختار کابل و کانکتور آن دستهبندی کرد. در ادامه به این دستهبندیهای مشخص میپردازیم.
انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس نوع کابل
اگر بخواهیم انواع پچ کورد فیبر نوری را بر اساس نوع کابل و بسته به عملکرد انتقال و مشخصات فیزیکی دستهبندی کنیم، دو دسته کلی فیبر نوری سینگل مود و فیبر نوری مولتی مود را خواهیم داشت.
پچ کورد فیبر نوری سینگل مود
سینگل مود (Single-Mode) یا تک حالته بودن فیبر نوری به این معنا است که فیبر در یکزمان معین تنها یک نوع از حالت نور را منتشر کرده و انتقال میدهد. پهنای باند پچ کورد فیبر نوری سینگل مود ازلحاظ تئوری نامحدود است چراکه در یکزمان مشخص تنها یک حالت نور اجازه عبور دارد. قطر هسته فیبر نوری سینگل مود بسیار کوچکتر از قطر هسته فیبر مالتی مود و معمولاً 9 میکرومتر است. طولموج فیبر نوری سینگل معمولاً 1310 و 1550 نانومتر است.
پچ کورد فیبر نوری مولتی مود
مالتی مود بودن (Multi-Mode) یا چندحالته بودن فیبر در معنای منتشر ساختن و انتقال دادن چندین حالت نور در یکزمان است. پهنای باند پچ کورد فیبر نوری مولتی مود توسط حالت نور آن محدود میگردد و در حال حاضر حداکثر مقدار آن 28000 مگاهرتز در کیلومتر است. قطر هسته فیبر نوری مولتی مود (برخلاف سینگل مود) 50 میکرومتر و 62.5 میکرومتر است. قطر بزرگ مولتی مود این امکان را فراهم ساخته است تا قابلیت «جمعآوری نور» بیشتری داشته باشد و اتصالات را سادهتر نماید. طولموجهای مولتی مود معمولاً 850 و 1300 نانومتر است. تضعیف یا میرایی فیبر نوری در نوع مالتی مود نسبت به نوع سینگل مود به دلیل هسته بزرگ آن بیشتر است.
انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس نوع کانکتور
با توجه به گستردگی کاربرد تکنولوژی فیبر نوری، تعداد کانکتورهای سازگار با فیبر نوری نیز بسیار گسترده است. البته بعضی از این کانکتورها رایجتر از بقیه هستند. بهعنوانمثال ما پچ کوردهای فیبر نوری lc-lc، پچ کورد فیبر نوری sc-sc را داریم که هر دو طرف آن از یک نوع کانکتور هستند. گاهی اوقات بسته به نیاز نوع کانکتورها در هر سمت متفاوت خواهد بود.
جمعبندی
در این مقاله از مجله امارات رایان به پچ کورد فیبر نوری چیست پرداختیم. در اینجا ساختار و عملکرد پچ کورد فیبر نوری و انواع آن را بر اساس عملکرد، ساختار و کانکتور معرفی کردیم. اگرچه انواع کابل نوری مانند فیبر سینگل مود و فیبر مالتی مود در سطح گستردهای و برای کاربردهای گوناگونی مورداستفاده قرار میگیرند، اما تفاوت میان آنها هنوز گیجکننده است؛ بنابراین سعی کردیم تفاوت آنها را برای شما مشخص کنیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. از همراهی شما سپاسگزاریم.